Petrus was eigenlijk Belgisch
Ber Crouzen. De Limburger 26 juni 1992
Petrus Regout wordt beschouwd als de grondlegger van de keramische industrie en een van de eerste “ondernemers” in wat later Nederland zou heten.
Desondanks heeft de geschiedenis hem niet altijd met zachte handschoenen aangepakt. Het feit dat hij wel heel jonge krachten in dienst nam en zijn arbeiders verplichte behuizing oplegde, werd hem zwaar aangerekend door de rechtse katholieken bij monde van Henri Poels.
Ad van Iterson, van de Universiteit van Limburg heeft een studie gewijd aan Petrus Regout.
“Om Petrus Regout te begrijpen moet men rekening houden met de omstandigheden van die tijd. De man die aan de wieg stond van de industrie in Maastricht, was meer Belg dan Nederlands van herkomst en was opgevoed volgens de Latijnse cultuur.” Zo typeert Ad van Iterson in het kort Petrus.
De jonge Petrus was inkoper van glas voor de glas- en porseleinwinkel van zijn moeder. Daardoor kwam hij regelmatig in België en leerde zo de glasindustrie kennen die zich daar in die tijd ontwikkelde. Maar behalve deze reizen, was ook zijn opvoeding, zoals gebruikelijk in de Maastrichtse kringen van zijn stand, meer Frans dan Nederlands georiënteerd.
Oude waarden
Volgens van Iterson hebben deze vroege ervaringen zijn latere opvattingen sterk beïnvloed.
“Petrus Regout was van aard meer Ancien Regime, en moest dan ook niets hebben van de Franse Revolutie-denkbeelden. Hij stond voorde oude waarden: katholiek, koningsgezind en paaps.
Petrus voelde zich gematigd aangetrokken tot het opkomende liberalisme.
“Zeer paternalistisch ingesteld wist hij altijd wat het beste was voor zijn kinderen en zijn arbeiders.”